Rokokkokjolen

Rokokkokjole

Illustrasjon: Hans Jørgen Sandnes

Rokokkokjolen

 

–          Å, den er nydelig?

–          Ja, den er skikkelig fin?

–          Pleier du å gå med kjolen?

–          Hvor gammel er den?

–          Hvem har brukt kjolen?

Barn som besøker museet beundrer ofte den flotte rokokkokjolen som står i utstillingen ”Grenseløst”. Dessverre er det ikke en ekte rokokkokjole. Den er en kopi. Ekte rokokkokjoler og klær finnes det en del av i Vestfoldmuseene, men det er sjeldent de er utstilt. Grunnen til det er at gamle klær, særlig de som er over 200 år gamle er skjøre. De tåler ikke å bli tatt på for da kan stoffet revne. Klær tåler heller ikke sollys for det sliter på silkestoffer og tynn bomull, men verst av alt er småkryp. Det vi kaller for skadedyr. Det finnes flere typer: møll, pelsbille og teppebille. I tillegg kan våre nysgjerrige hender også gjøre skade. Vi mennesker har naturlig fett på hendene og det setter merke. Det ser du når du tar på et vindu, da blir det stygge flekker på glasset. Derfor må klær være utstilt i helt spesielle glassmontre. Dette er utstillingsmonter som koster mange penger og kan være vanskelig å få tak i. Derfor velger museene ofte å lage kopier å ha utstilt.

Selv om kopier av klær er vel og bra, kan det ikke måle seg med originalen. De ekte klærne var sydd av vakre, håndvevde stoffer. Det var broderier, brokade, silke, blonder, kniplinger alt i skjønn foreningen, det vil si at det passet bra sammen. Under kjolene hadde kvinnene korsetter med hvalbardespiler! Det var fordi de skulle snøres inn og være så tynne som mulig i livet. En mann skulle kunne holde rundt livet på damene med begge hender.

Selv om ikke kopiene er like fine, gir de oss et fint inntrykk av hvordan originalen har sett ut. Vil du studere en rokokkokjole må du ta turen til Larvik Museum.  

 

Av Marianne Sørensen

Museumspedagog, Larvik Museum

Vestfoldmuseene

 

 

Forrige artikkelDet vakre stinkende hjertet Neste artikkelKahyttgutten i kaffekoppen