Kanonkule ting

Kanonkule. Illustrasjon: Hans Jørgen Sandnes.

Illustrasjon: Hans Jørgen Sandnes.

Kanonkula

Tung som bly, rund som en tennisball og flere hundre år gammel er kanonkula som står utstilt på Larvik Museum. Den er laget av jern på Fritzøe jernverk som lå på Langestrand, der hvor Larvik Museum ligger i dag.

I disse dager har museet besøk av alle elever som går i andreklasse.  Det er artig, fordi elevene synes det er gøy å se på alt det rare vi har utstilt på museet. I tillegg blir de kjent med noen av oss som er ansatt her, og elevene lærer om hva man gjør på et museum og hvordan vi jobber. Det er også veldig hyggelig for oss å møte mange nysgjerrige barn. Mange av barna blir overrasket over hva de ser, og her om dagen ropte en gutt henrykt da han så den litt rustne kula i glassmonteret:

–          Du, jeg vet hva den kula  er. Den ble brukt når de hadde kanonkrig i gamle dager!

Han hadde helt rett.  På Fritzøe jernverk ble det på 1700-tallet støpt kanonkuler i mange størrelser, både små og store. De minste veide litt over en kilo og de tyngste veide 12 kilo, og var på størrelse med en håndball! Hva vår kanonkule har opplevd, vet vi dessverre ikke. Men nå står den utstilt på museum og det er den nok fornøyd med.

 

Kanonen

Utenfor museet står det utstilt en stor kanon. Den ble også støpt på jernverket i 1789. Den skjøt ikke småkuler, men som du ser på skiltet skjøt den kuler på 12 kilo. Uff, de kanonene og kulene må ha ødelagt mye. Takk og pris for at kanonen ikke er i bruk lenger.

 

Batteristranda – en strand med kanoner

Visste du at Batteristranda har fått navn etter fem-seks kanoner som sto ved stranda på begynnelsen av 1700-tallet.  Det ble kalt et kystbatteri.  Kanonene sto der for å forsvare jernverket. En stor krig herjet på den tiden. Det var ”Den store nordiske krig”. Da ble det kriget i nord-  og øst Europa og var en skikkelig kanonkrig med andre ord.

Av Marianne Sørensen

Museumspedagog

Vestfoldmuseene, avd. Larvik Museum

 

 

 

 

 

Forrige artikkelKahyttgutten i kaffekoppen Neste artikkelAnnes belønning i sølv