Arnold Jacoby forteller om arbeidet med boka «Det angår også deg»

Herman Sachnowitz etter krigen. Foto utlånt av familien

I juli 1945 kom Herman Sachnowitz hjem til Larvik som den eneste overlevende i sin familie. Faren, søstrene Rita, Marie og Frida og brødrene Martin, Elias, Samuel og Frank var blitt drept i utryddelsesleirene Auschwitz og Natzweiler-Struthof.

Etter hjemkomsten tok Herman Sachnowitz kontakt med Larviksforfatteren Arnold Jacoby. Han ønsket at Jacoby skulle skrive om det han hadde opplevd.  Arnold Jacoby var allerede en etablert forfatter, og hadde kjent Hermans eldre brødre før krigen. Jacoby svarte ja, og dette var starten på et arbeid som skulle ta flere tiår.

Arbeidet med boka ble en stor påkjenning for Herman Sachnowitz. Han måtte rippe opp i og fortelle om grusomhetene han hadde sett og vært utsatt for. Da «Det angår også deg» kom ut i 1976, fikk den enorm oppmerksomhet. Boka gjorde Hermans historie kjent i hele Norge, og ble i fjor kåret til en av de ti mest betydningsfulle bøkene som er skrevet om andre verdenskrig.  Les mer om kåringen her.

Arnold Jacoby. Foto utlånt av familien.

Etter at boka kom ut holdt forfatteren Arnold Jacoby flere foredrag om arbeidet med «Det angår også deg».  Foredraget beskriver en krevende prosess med å finne en god måte å formidle det ubeskrivelige. Sønnen hans, Louis Jacoby, har gitt Larvik museum tillatelse til å gjøre foredraget tilgjengelig for alle.

Larvik museum bruker i dag «Det angår også deg» aktivt i vår undervisning, og boka har gitt navn til vårt formidlingsprosjekt for elever i den videregående skolen i Vestfold. Vi er svært takknemlige for at Herman Sachnowitz hadde mot og krefter til å fortelle sin historie, og for at Arnold Jacoby tok på seg den krevende forfatterjobben. For Herman Sachnowitzs historie angår oss i aller høyeste grad i dag.

Under kan du lese foredraget. Du skifter side ved å bruke piltastene nederst i dokumentet. De dukker fram når du fører musa over dokumentet.

«Det-angår-også-deg»NY

Forrige artikkelSommerjobb på Larvik museum? Neste artikkelJærbuen II er tildelt midler fra Riksantikvaren