Det angår også deg (VG3)

Marie og Frank Sachnowitz til hest. Foto utlånt av Herman Sachnowitz døtre Rita og Marion.

Marie og Frank Sachnowitz til hest. Foto utlånt av Herman Sachnowitz døtre Rita og Marion.

«Det angår også deg. Demokrati og menneskerettigheter i Vestfold» er et formidlingsopplegg om hvordan Holocaust rammet familier i Vestfold,
om  brudd på menneskerettighetene og om demokratiets betydning. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom flere avdelinger i Vestfoldmuseene og med Den kulturelle skolesekken i Vestfold (DKS), og alle elever i den videregående skolen i Vestfold har anledning til å være med på dette opplegget enten i Larvik, Sandefjord, Tønsberg eller på Berg fengsel.

I Larvik vil elevene bli kjent med livet og skjebnen til familien Sachnowitz, som da krigen brøt ut besto av faren Israel Sachnowitz og barna Martin, Elias, Samuel, Rita, Marie, Herman, Frida og Frank. Hele familien ble deportert og sendt til utryddelsesleiren Auschwitz. Bare Herman Sachnowitz overlevde. Han kom tilbake til Larvik og bygget seg opp et liv her etter krigen. I 1976 kom boka «Det angår også deg» ut. Boka ble skrevet av Larviksforfatteren Arnold Jacoby, og ble i 2016 kåret til en av de 10 viktigste bøkene om andre verdenskrig i Norge.

Undervisningsopplegget vil først ha en introduksjon der elevene blir kjent med familien Sachnowitz og deres skjebne. I denne introduksjonen vil også familiens skjebne settes inn i en større sammenheng. Etter introduksjonen, tas elevene med på en byvandring der man forteller mer om familiens Sachnowitzs liv og skjebne på steder som familien hadde tilknytning til. Elevene vil få se eksempel familiens hus der epletrærne faren plantet for hvert av barna sine fortsatt står i hagen og snublesteinene som er lagt ned på torget til minne om familien.

For mer informasjon, kontakt  Ane Ringheim Eriksen på telefon 40224098 eller e-post ane.ringheim.eriksen@vestfoldmuseene.no

Forrige artikkelHerregårdshaven - til nytte og glede Neste artikkelDebatt og feiring