Kahyttgutten i kaffekoppen

 Som du sikkert vet, på museer finnes det mange, rare ting. Ting som er fra gamle dager og som har en lang historie. Vi som jobber på et museum synes det er spennende å spore opp tingenes historie. Noen ganger lykkes vi. Andre ganger har vi bare spørsmål, som ingen kan svare oss på. Det er fordi menneskene som eide tingen har gått bort. De er døde for mange år siden, og ingen har heller ikke skrevet noe om tingene. Derfor sitter vi her i dag med mange spørsmål.

 På Larvik Museum stiller vi nå ut en god del små og spennende ting. En av tingene er en kaffekopp. Kaffekoppen er fra 1830-årene, den er snart 200 år gammel men er like hel og fin! Koppen er en del av et servise som ble kalt: ”The cabin boy”, på norsk blir det; ”kahytt-gutten”. En kahytt-gutt eller en lugargutt, var en gutt som seilte til sjøs. Han var i 14-16 års alderen, og om bord på seilskuta jobbet han som hjelpegutt.  Kahytt-gutten gjorde ærend for kapteinene og holdt ellers lugaren i ship shape, det vil si i orden, ved å vaske og rydde. De hjalp også til med å lage mat og gjøre forskjellige arbeidsoppgaver om bord på skipet.

 På bildet i koppen og på skålen ser vi en ung gutt som står sammen med mann. Kanskje er det kapteinen på skuta der den lille kahytt-gutten er om bord.  Det er morsomt at et kaffeservise har fått nettopp dette navnet. Hvorfor akkurat det, det kan jeg ikke svar på.

Hvis du har lyst å se kaffekoppen med kahytt-gutten og mange andre spennende ting, må du besøke Larvik Museum når utstillingen: ”Grenseløst” på Larvik Museum åpner i slutten av februar.

Av
Marianne Sørensen, museumspedagog, 9. januar 2012

 

 

Forrige artikkelRokokkokjolen Neste artikkelKanonkule ting