Lanserer sang om Marie Sachnowitz på Den internasjonale Holocaustdagen

Dr. Nielsen lanserte 27. januar sangen Langreisa om Marie Sachnowitz.

Den 27. januar hvert år markeres Den internasjonale Holocaustdagen. Dagen markeres over hele verden til minne om alle som ble ofre for Holocaust. Fra Larvik ble åtte medlemmer av familien Sachnowitz deportert og drept. Bare Herman Sachnowitz kunne vende tilbake til hjembyen etter krigen.

I år blir Holocaustdagen markert på en litt spesiell måte i Larvik. Larviksbandet Dr. Nielsen slipper nemlig sin nye sang «Langreisa» som handler om vakre Marie Sachnowitz.
Du kan lese mer om Marie Sachnowitz her.

Her kan du høre sangen.

Terje Svendsen, låtskriver i Dr. Nielsen skriver dette om sangens tilblivelse:

«Sommeren 1938. På vei hjem fra Bøkeskogen, hedret og hyllet som en av byens vakreste da årets Bøkeskogprinsesse ble kåret, gikk Maja Sachnowitz ned stien Langreisa, mens solen skinte gjennom det grønne bøkeløvet, den korte veien mot hjemmet i Sveins gate.

Lite visste hun, hennes far Israel og syv søsken, hva som var i vente. De mørke skyene som dannet seg lenger sør i Europa skulle snart kaste sorte skygger over familien. 26. november 1942 ble de alle skipet ut fra Oslo med DS Donau.

På denne meningsløse ferden fikk Maja oppgaven å synge for alle dem som allerede var dømt. På vei mot det som for de 532 jødiske folkene var en ukjent skjebne, sang hun slageren Månestråle på dødsskipet dekk.

Bortsett fra broren Herman, ble hele familien drept i gasskamrene. Hermans grufulle beretning ble mange år senere fortalt til forfatteren Arnold Jacoby og ble til boka «Det angår også deg».

I sommer dukket det opp et bilde av Bøkeskogprinsessen fra1938 og hennes terner i Østlands-Posten. Maja, eller Marie som hun var døpt, ble kjent igjen av flere, og historien igjen rullet opp.

Og vi må aldri glemme. For det som skjedde angår fortsatt oss alle.

Derfor har larviksbandet Dr. Nielsen, som har spesialisert seg på å fortelle lokale historier fra Larvik, laget sangen Langreisa. Om vakre Maia og hennes skjebne.

Og til den internasjonale Holocaustdagen, 27. januar, slippes den sterke sangen på digitale flater. Med seg har de en av landets største talenter på fiolin, 15 år gamle Rebecca Nøstrud Isaksen, som i sommer ble tildelt Arve Tellefsens talentpris.

Bak sangen står bandets faste låtskrivere, Terje Svendsen (tekst) og Fred Ove Halvorsen (melodi).

Kari Anne Eikenes er vokalist.

Med i bandet er også Boss Næss, Tore Ramberg, Morten Langvik og Bjørn Jakobsen. Sistnevnte har også spilt inn og hatt hovedproduksjon av sangen.

Langreisa ble framført første gang under Larvik museums markering av 75 års dagen for deportasjonene i november.

Historiker Ane Ringheim Eriksen sier: «Jeg er veldig glad for at Dr. Nilsen har satt fokus på Marie (Maja) Sachnowitz og hennes historie gjennom denne sangen. Holocaust og forbrytelsen mot Marie, hennes far og søsken må aldri glemmes, og «Langreisa» er viktig i å formidle denne historien til nye generasjoner. Sangen vil være et kjærkomment bidrag når vi på museet skal fortelle om Holocaust og om familien Sachnowitzs liv og skjebne til skoleelever over hele Vestfold.»

Østlandsposten skrev i sommer om Marie Sachnowitz og hennes skjebne.

Forrige artikkelMånedens bilde i januar Neste artikkelMånedens bilde i februar