Mappen med de ”hemmelige” brevene

Inne i mappen ligger det også mange brev. Brevene er skrevet med flott, snirklete skrift som er vanskelig å lese. Illustrasjon: Hans Jørgen Sandnes, Sandnes Media

På Larvik Museum har vi utstilt en liten skinnmappe, en dokumentmappe. Den er fint laget, det vil si forseggjort, og den er merket med bokstavene: O N R og årstallet 1861.

Vi vet ikke hva bokstavene står for, heller ikke årstallet. Men vi vet at den har vært eid av en lensmann på slutten av 1800-tallet. Du lurer kanskje på hva en lensmann er? Det er en politimann. Lensmannen kan ha hatt et navn som begynte på O, et mellomnavn som begynte på N og et etternavn som begynte på R. Lensmannen kan også ha arvet den lille dokumentmappen av en person som hadde et navn som begynte på disse bokstavene.

Inne i mappen ligger det også mange brev. Brevene er skrevet med flott, snirklete skrift som er vanskelig å lese. Nesten helt umulig for oss som ikke har trent på å lese gammeldags skrift skrevet med blekkpenn, derfor blir det som står i brevene for oss en stor hemmelighet.

Skinnmappe

Skinnmappe. Kan sees i utstillingen Grenseløst ved Larvik museum.

Jeg som er ansatt i et museum må øve på å lese snirklete skrift, for jeg vil vite hva som står skrevet i gamle brev og dokumenter. Og jammen har jeg klart å lese noen ord. Blant annet at det står: auksjon og November. Selv om det bare er to ord, er det en begynnelse. «Øvelse gjør mester» har jeg lært. Hvis jeg leser noen ord hver dag, vil jeg til slutt få vite hva som står i brevene og de vil ikke lenger være «hemmelige» brev fra gamle dager.
Av
Marianne Sørensen
Museumspedagog, Larvik Museum, Vestfoldmuseene

Forrige artikkelPennalet med stjerner Neste artikkelHåndviften av silke og bein