Påskemysterium 2018: Dette er de skyldige

Over fire dager har publikum lekt detektiver i Herregården. De har søkt gjennom Kammerbordets gemakk og hørt på fogdbetjent Claus’ fortelling, sett Gyldenløves tomme pengekiste, tittet inn til Spisegemakket, gått opp trappene med «luretrinn», og studert fogd og forvaltere. De har hørt på sladderet til tjenestepike Asta Jørgensen, undersøkt fogdens ekle lommetørkle og lest brevet som fogdfrue Anne Cecilie fant i hagen. De har møtt byens rikeste kjøpmann Jacob Røyem like syd for bygningen, sett sagbruksforvalterens skjerf henge fra døra ut mot Bastionhagen. Og så har de måtte ta en avgjørelse: Hvem var det som stakk av med pengene fra grevens kiste?

Heldigvis har ikke mysteriet vært umulig å løse, for mange har klart å gjette riktig. Og de skyldige? Det var tjenestepiken Asta og hennes hemmelige kjæreste, sagbruksforvalter Hans Pettersen.  Sagbruksforvalteren var en av de tre personene som visste at kisten skulle åpnes denne dagen, og sammen med Asta planla han forbrytelsen. Asta klubbet ned betjent Claus, og i en ledig stund snek sagbruksforvalteren seg ut av Spisegemakket og hjalp Asta ut med pengene gjennom døra og ut gjennom Bastionhagen. Og mistet sitt røde skjerf i samme slengen.

 

Etterpå hadde Asta nok av tid til å plante falske ledetråder – og mistenkeliggjøre fogden så mye som mulig. Selv om han hadde tapt mye penger i kortspill, viste fogden seg å være av den lojale sorten.

Sunniva Christensen var en av dem som gjettet riktig. Gratulerer! To kinobilletter til Bølgen kulturhus er på vei med posten.

Obs: Vi har brukt faktiske navn på forvalterne, fogden og hans frue, slik de er nevnt i årene rundt 1735. Selve handlingen, derimot, er rent oppspinn. Virkelighetens Hans Pettersen ble sant nok suspendert og bøtelagt for svindel i 1736. Ole Christian Heegaard satt som fogd/amtsforvalter i 28 år til.

Forrige artikkelMånedens bilde i mars Neste artikkelMånedens bilde i april