Herregården i Larvik

Herregården (Foto: John Nilsen)

Herregården ble bygd av Ulrik Frederik Gyldenløve, Norges stattholder og første eier av Larvik grevskap, og sto ferdig innredet i 1677. Fortsatt er noen rom bevart fra den eldste fasen, mens de fleste rom i hovedbygningen har malte interiører fra 1730-årene. Gyldenløves sønn Ferdinand Anton Danneskiold-Laurvig påbygget tømmerbygningen til den form den har i dag. Dette skjedde i anledning kong Christian 6s Norgesbesøk i 1733.

I sommersesongen er anlegget daglig åpent for publikum med guiding i hovedbygningen.

Fra grevelig residens til rådhus, skole og teater
Da grevskapet ble oppløst i 1821 ble Herregården Larvik kommunes eiendom. Bygningen tjente som byens rådhus. Byens middelskole holdt til  i bygningen fra 1824, og ved århundreskiftet var skolen dominerende i bygningen. I tillegg ble det også plass til leiligheter for skolens rektor og byens sogneprest. Den store salen i hovedbygningens andre etasje ble etter kommunens overtakelse bygd om til teatersal og var byens viktigste scene i 50 år.

Omkring 1900 var minnet om Herregården som grevenes residens nesten borte. Overraskelsen var derfor stor da undersøkelser viste at mye var bevart bak moderne tapeter og nedsenkede tak. Bygningen ble undersøkt og et omfattende restaureringsarbeid under faglig ledelse av Domenico Erdmann ble gjennomført i årene 1919 – 1929. Samtidig startet museumsdriften opp så smått.

I dag har Larvik Museum ansvar for drift og utvikling av Herregården som fredet kulturminne og museum. De siste ti årene har nye undersøkelser gitt ny kunnskap og et større restaureringsprosjekt er under planlegging.

Les mer om Herregården her.

 

 

Forrige artikkelVerksgården Neste artikkelSjøfartsmuseet