Mennesker og makt i Larvik 1671 – 1783

Fra utstillingen Den glemte byen i Verksgården.

Fra utstillingen Den glemte byen i Verksgården. Foto: Caroline Omlid.

Innføringen av enevelde i 1660  førte til at Larvik ble dansk grevskap og byens utvikling tok en uventet vending. Grevskapstiden fra 1671 – 1821 var en kulturell og næringsmessig blomstringstid og Larvik var nærmere maktapparatet i København enn noen annen norsk by. Impulsene sto i kø og mennesker fra fjern og nær fant veien til grevens by. Likevel er denne perioden nedvurdert og glemt fordi unionen med Danmark ble sett på som en 400-års-natt. Til og med de fysiske sporene er neste helt visket ut.

Utstillingen heter Den glemte byen fordi historien om Larviks grevskapstid lenge ble nedvurdert og glemt. Foreningstiden mellom Danmark og Norge ble i mange år framstilt som en mørk og undertrykkende periode, en firehundreårsnatt.Med denne utstillingen vi museet trekke deler av byens historie som er gjemt og glemt fram i lyset.

Gjenstandene som er hentet inn fra lokale og nasjonale samlinger er unike praktstykker. Du får se nattverdskannen fra Larvik kirke med Gyldenløves bryllupsmedalje, grev Ferdinand Anton Danneskiold Laurvigs våpenskjold, greve Christian Conrads slede og treskulpturene Troen, Håpet, Kjærligheten og Tålmodigheten som på 1700-tallet kom til Larvik kirke fra København. Utstillingen er tekstet både på norsk og engelsk.

Forrige artikkelLarvik grevskap Neste artikkelKirkestredet 5 - et av byens eldste hus