Månedens bilde i januar

Foto: Larvik Museum

Skolekjøkkensuppe

I vår store skoleboksamling fra Torstrand og Romberggata skoler fant jeg en liten, godt brukt bok, «Folkeskolens kokebok» (utgitt rundt det forrige århundreskiftet).  Denne lille kokeboken – som vi bare har ett eksemplar av – inspirerte meg til å velge dette fine bildet fra skolekjøkkenet på Torstrandskolen. Det er usikkert når bildet ble tatt, men antagelig 1925-30. Jentene sitter rene og pene og demonstrerer hvordan det skal vispes i bakebollen. I bakgrunnen står noen og holder på med andre oppgaver og ved døren står en pike med langkosten. Lærerinnen kikker på fotografen med myndig blikk, det ser ut som hun nettopp har smakt på sausen.

Jeg har lest den godt brukte kokeboka med alle sine fettflekker fra perm til perm, som er en spennende kilde til hva elevene lærte på skolekjøkkenet om mat og mentalitet for litt over hundre år siden. En av suppene som fanget min interesse er skolekjøkkensuppen, med sine få ingredienser, og som jeg anbefaler å prøve (se bilde i bunnen av artikkelen). Den er både sunn, god og billig.

Regler for borddekking og oppvartning

De søte jentene med rene forklær – som de sikkert selv har sydd – og skaut på hodet, lærte ikke bare å koke suppe og bake småkaker. På pensum var det blant annet småbarnsmat, sykepleie, sykemat, forslag til kost for tre arbeidende menn, samt 10 regler for borddekking og oppvartning:

  1. Samle alt som skal på et brett. Se til at alt er blankt og rent.
  2. Legg duken glatt og rett på bordet. Bruk heller rent, bart bord end skitten duk.
  3. Legg skje og kniv til høyre, gaffel til venstre. Husk teskje og asjett hvis disse ting skal brukes.
  4. Glem ikke vannkaraffel med friskt vann, heller ikke salt og brød.
  5. Sørg for litt blomster eller grønt. Dekk pent og nøyaktig.
  6. La tallerkener være varme til varm mat. Byd fra venstre side. Ta bort tallerkener fra høyre side.
  7. Server ikke andre rett før alle er ferdige med første.
  8. Se til at ingen mangler noe. Gå stille fra eller til.
  9. Larm ikke ved pådekking, oppvartning og avdekking.
  10. Vær ren, høflig og tjenestevillig.

Av

Marianne Sørensen

Museumspedagog

Forrige artikkelVåren på Larvik Museum Neste artikkelNy masteroppgave om kolonialvarer i Larvik grevskap